Zwaarlijvige patiënten kunnen al jaren terecht voor maagverkleiningen in het ZNA Obesitascentrum Stuivenberg, waar jaarlijks o.a. zo’n 750 zogenaamde ‘gastric bypasses’ en andere vermageringsoperaties worden gerealiseerd door een gespecialiseerd team. Deze ingrepen richten zich tot mensen met een BMI hoger dan 35 (met een aantal medische klachten) of bij patiënten met een BMI hoger dan 40.

Chirurg dr. Stijn Heyman, lid van het ZNA Obesitascentrum komt nu met een Belgische primeur voor patiënten met een
BMI van 30-35: een maagverkleining waarbij niet wordt gesneden in de buik, maar via de slokdarm een deel van de maag wordt dicht gehecht. Geen littekens dus en nog dezelfde dag naar huis. De patiënt kan rekenen op een verlies van 30 tot 45% van het overgewicht.

 

Op 6 maart onderging een vrouw van 32 jaar die liever anoniem blijft als eerste in België een maagverkleining via de slokdarm in het dagziekenhuis van ZNA Stuivenberg. Ondertussen volgden nog 3 patiënten. De ingrepen gaan door in het dagziekenhuis en de patiënten mogen nog de dag zelf naar huis. Na een tiental dagen verloren de meesten van hen al 10% van hun overgewicht. De vrouw die begin maart werd geopereerd is ondertussen in totaal 8 kilo kwijt, maar volgt dan ook stipt een andere levenswijze.

 

Chirurg dr. Stijn Heyman: ‘De nieuwe techniek die ik voor het eerst in België toepas, wordt uitgevoerd via de slokdarm. Onder volledige narcose wordt een flexibele buis (gastroscoop) ingebracht in de slokdarm via de mond, zoals dat ook gebeurt bij een maagonderzoek. Eens in de maag wordt een stuk van de maag dichtgenaaid, waardoor de maag beduidend kleiner wordt en je minder kan eten. De ingreep duurt 90 minuten. Na de ingreep moet je nog 2 weken vloeibare voeding eten en 2 tot 3 weken halfvaste voeding. Je kan een gewichtsverlies van 20 kilo op 12 maanden verwachten.’

Deze techniek is ideaal voor patiënten met een BMI van 30 tot 35 die onvoldoende gewicht verliezen door diëten en sporten, vaak hebben ze al ettelijke diëten geprobeerd, maar zonder blijvend afdoend resultaat. Vaak krijgen zij door hun overgewicht ook lichamelijke klachten en een voorloper van diabetes.  Patiënten worden grondig gescreend voor de ingreep door het team dat naast chirurgen ook een diëtiste en psychologe omvat. Ook na de ingreep zijn veranderingen in de levensstijl onontbeerlijk en worden patiënten strikt opgevolgd.

De techniek is 100% omkeerbaar en mocht het nodig zijn, kan later nog altijd een chirurgische maagverkleining worden uitgevoerd. Deze procedure is niet mogelijk voor patiënten met een voorgeschiedenis van maagbloeding, maagbreuk of vroegere maagchirurgie.

 

‘Studies tonen aan dat het een zeer veilige procedure is, met zeer weinig complicaties. In het buitenland vonden al honderden dergelijke ingrepen met succes plaats, o.a. in Madrid, Brazilië en in de V.S.’, aldus dr. Stijn Heyman. ‘Enige nadeel: de ingreep wordt nog niet terugbetaald. We hopen binnen afzienbare tijd terugbetaling te kunnen bekomen, omdat dit soort ingrepen indirect geld bespaart: patiënten worden niet ziek door hun overgewicht en verblijven minder lang in het ziekenhuis.’

 


Bekijk in
bijgaand filmpje hoe de ingreep gebeurt.


Beeldmateriaal hier

(foto dr. Stijn Heyman, beelden uit animatiefilmpje)

 

Meer info: https://www.zna.be/nl/obesitascentrum

 

Bereken je BMI en leer meer over de risico’s van overgewicht.