Van 10u tot 16u kon het grote publiek genieten van een blik achter de schermen van het POV (Provinciaal Opleidingscentrum voor Veiligheidsdiensten). Deze campus is gelegen in Zedelgem centraal gelegen in West-Vlaanderen. In deze campus worden opleidingen geven voor politie, brandweer en ziekenwagen hoofdzakelijk voor de provincie West-Vlaanderen. Het POV organiseert ook de opleiding voor redder aan zee. Om 10uur deze ochtend werd de opencampusdag plechtig geopend door vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Janbon vergezeld door Carl Decaluwé Gouverneur van West-Vlaanderen. De minister samen met de provinciegouverneur kregen doorheen de volledige campus een rondleiding die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een modern opleidingscentrum voor de verschillende disciplines.

Na de plechtige opening kon het publiek kennis maken met de verschillende disciplines en haar opleidingen. Centraal stond het nieuwe hoofdgebouw die recent geopend werd. In dit gebouw kunnen alle disciplines theoretische lessen volgen maar ook praktische lessen zoals geweldbeheersing, medische scenario’s in ruimtes. Verder op de campus konden de mensen “café noir” bezichtigen. Dit is een gesimuleerd café waar politiediensten samen met ziekenwagen kunnen oefenen in een realistische omgeving hoe te handelen in dergelijke ruimtes. Verder kon men bezichtigen hoe een misdaadlocatie afgespeurd wordt door de technische recherche van de politie.

Naast de nieuwbouw kon men de oefenplaat bezichtigen van de POV. De plaat is speciaal ontworpen om “warme” oefeningen te organiseren voor brandweerdiensten. Ook bedrijfsbrandweer kunnen door de ruime oppervlakte hier oefenen. Op de plaat staan diverse containers waar men CFBT (Compartment Fire Behaviour Training) kan houden. Naar gelang de positie en de inrichting van de container kan men diverse houtgestookte trainingen organiseren. Naast de container kon men ook het oefenhuis bezoeken. In dit gebouw worden voornamelijk binnenbrand scenario’s zoals een slaapkamerbrand, livingbrand, trapbrand noem maar georganiseerd voor de brandweer. Naast de brand scenario’s in ruimtes heeft men ook een hal ter beschikking die tot het dak loopt en overloopt in verschillende verdiepen. Deze ruimte wordt regelmatig gebruikt voor onderzoeken binnen de brandweer. Gekoppeld aan de oefenplaat werd een gebouw opgetrokken waar het brandweermateriaal en kledij gereinigd, gedroogd en gecontroleerd kan worden.

Tijdens de dag werden verschillende demo’s georganiseerd, doorlopend werd geweldbeheersing gepresenteerd door de politie, men kon ene kijkje nemen in diverse voertuigen van politie, brandweer en ziekenwagen. De politiehonden gaven ook een spectaculaire demo. Op het einde van de dag werd een ongeval gesimuleerd waar alle disciplines: brandweer,politie en ziekenwagen bij betrokken waren. Op de opendeur stond ook de MUG-heli van AZ Sint-Jan van Brugge.

[envira-gallery id=”1920″]