Deze middag kreeg de brandweerpost van Meulebeke in eerste instantie een oproep voor een voertuigbrand op de Randweg in Meulebeke. Bij het aanrijden kregen de eerste brandweerploegen te horen dat het ging om een brand op de terreinen van het schrootverwerkend bedrijf Depla. Bij aankomst was een dikke zwarte rookpluim waarneembaar waardoor meteen versterking werd opgeroepen van de post Ingelmunster. De brandweer stelden verschillende posities in om de hevige brand te bestrijden maar had te kampen met te weinig capaciteit aan bluswater waarop extra tankwagens werden opgeroepen van de posten Pittem, Izegem en Ingelmunster. Deze pendelden tussen een vulpunt en een losplaats op het terrein van het bedrijf. De brand was niet gemakkelijk te bestrijden, pas na 2uur was de brand onder controle.

De brand situeerde zich in een grote hal achteraan het bedrijf waar men schroot stapelde om vervolgens te zeven. In deze hal stond naast de sorteermachine ook enkele mobiele machines die het schroot in en uit de hal haalden en verschillende transportbanden. De mobiele machines werden snel uit de loods gereden, de sorteermachine zelf is zwaar beschadigd net zoals de transportbanden en aanpalende machines. Met behulp van grote sorteergrijper werden de hopen schroot die in de hal stonden naar buiten getrokken waar het door de brandweer werd geblust. De hal zelf liep ook flink wat schade op, vooral aan de achterwand waar de sorteermachine tegen stond. Rond 14 uur was er een serieuze heropflakkering van de brand omdat een brandhaard die onder hoop schroot zat, plots voldoende zuurstof kreeg. De brandweer reageerde snel en na een halfuurtje was de brand weer onder controle.

De oorzaak van de brand is tot op heden nog niet bekend. De brandweer had nog tot de avond nodig om na te blussen en delen van de machines, transportbanden en de hal zelf te demonteren waar kleine vuurhaardjes situeerde. Er vielen geen gewonden bij de brand. Volgens buurtbewoners loopt het geregeld mis bij het schrootverwerkend bedrijf, het is al vierde maal dat brandweerposten van de hulpverleningszone Midwest bij het bedrijf moesten komen om een brand te blussen. Rond 16u was de brand zo goed als onder controle en mochten enkele posten terug naar hun kazerne, de posten van Meulebeke en Ingelmunster bleven nog een tijdje ter plaatse.

 

[envira-gallery id=”2112″]