Deze middag kregen de brandweerposten van Moorslede zone Midwest en Menen zone Fluvia een oproep voor een brand in een garage in Dadizele langs de Bakkerhoekstraat. Aangezien Moorslede niet beschikt over een ladderwagen en de elevator van Menen in reparatie staat werd de ladderwagen van Roeselare ook opgeroepen. Aangezien de 112-centrale veel meldingen binnenkregen dat het ging om een zware uitslaande brand werd ook meteen de tankwagen van post Roeselare mee uitgestuurd. Tijdens het aanrijden konden de brandweerploegen al een zwarte rookpluim waarnemen die van ver te zien was. Bij aankomst van de eerste brandweerploegen sloegen de vlammen meters hoog uit de garage die dicht bij een boomhut stond. Meteen begonnen de eerste ploegen met een eerste aanval vanuit verschillende hoeken, niet veel later werden de eerste ploegen versterkt door de manschappen van post Moorslede. Na een groot uur was de brand zo goed als onder controle en kon de brandweer met de nablussing en gedeeltelijke demontage van de garage beginnen.

“De vlammen sloegen uit het dak toen de post van Menen en Moorslede arriveerden. We zijn meteen gestart met het bestrijden van de brand vanuit eerst twee standpunten en vervolgens ook achteraan de garage. Prioriteit was het voorkomen dat de brand zou overslaan naar de naastgelegen boomhut en de woning. Gelukkig zijn wij mede dankzij de snelle inzet hierin geslaagd. Aangezien in de garage drie voertuigen, een heftruck, oliën, vetten en andere brandbare vloeistoffen opgeslagen stonden werd besloten om over te schakelen op schuim om de brand finaal te blussen en verdere verspreiding van de brand mede door het gebruik van water te voorkomen. Het dak bestond uit asbest, dankzij de gunstige windrichting was er geen gevaar voor de omwonenden wel werd het intern reinigingsprocedure voor de brandweermannen opgestart. Doordat de afwerkingsplaten in brand stonden kon men enkele kleine ontploffingen waarnemen.” Aldus kapitein Vanacker brandweerpost Moorslede. Door de landelijke ligging van de interventie werd de tankwagen van brandweerpost Moorslede ingezet als buffer om vervolgens de autopompen van Menen en Moorslede te voorzien van voldoende bluswater.

Wat de precieze oorzaak van de brand was moet verder onderzoek uitwijzen. De eigenaar sleep met een slijpschijf voor de brand een metalen goot in tweeën om vervolgens te kunnen vervoeren naar het containerpark. Mogelijk vlogen enkele gensters in de garage woordoor de brand starte. De eigenaar was zelf niet thuis, de moeder van de eigenaar merkte de brand als eerste op en verwittigde de hulpdiensten en deed zelf nog een bluspoging maar werd door buurtbewoners uiteindelijk op een veilige afstand gehouden. De bestelwagen, een heftruck, twee exclusieve oldtimers, een autobrug, een gloed nieuwe grasmachine, veel klein gereedschap en de volledige garage is door de brand totaal vernield. Eén van de oldtimers stond op een autobrug, deze brug is door de hitte van de brand helemaal gesmolten waardoor oldtimer met een harde knal terug naar beneden viel. bij de interventie vielen geen gewonden, de eigenaars zijn door heel het gebeuren diep onder de indruk.

[envira-gallery id=”2828″]