Deze morgen rond 6u30 kreeg de brandweerpost Roeselare en Moorslede een oproep binnen voor een gebouw brand langs de Begijnestraat in Beitem, deelgemeente van Roeselare. Bij het aanrijdend werden de eerste brandweerploegen geconfronteerd met een enorme rookontwikkeling die volgende de beller afkomstig kwam vanuit de tabaksast op hun boerderij. De eerste autopomp van de post van Moorslede kon zelfs door de rookontwikkeling niet meteen situeren waar de ast precies stond. Niet veel later arriveerde de brandweerpost van Roeselare, de ladderwagen werd geplaatst zodat men vanuit de korf de brandhaard die op verschillende verdiepen woeden van buitenaf kond bestrijden. Dit was in eerst instantie niet mogelijk aangezien een ast dienst doet om tabak te roken en maar één in en uitgang heeft, de overige openingen waren door de eigenaar toegemetseld. Vanuit de ladderwagen werd met behulp van een boorhamer opening gecreëerd waardoor men de brand uiteindelijk kon bereiken en blussen.

Door de landelijk ligging was de druk op de waterleidingen te laag, de tankwagen van post Moorslede fungeerde daarom als pendeltankwagen, de tankwagen van Roeselare fungeerde als buffer. Met behulp van ladders werden de luiken vanop de verschillende verdiepen ook geopend, dit was door de intensiteit van de brand in het begin niet mogelijk. De brandweer had nog tot tegen de middag werk om de brand volledig te blussen. De ast zelf liep binnenin zware schade op maar zal door de boer terug heropgebouwd worden. Tijdens de interventie vielen geen gewonden.

Het is al de zevende keer in 13 jaar tijd dat de brandweer op dit adres moest tussenkomen voor brand. De laatste brand dateert van 2015 waarbij dezelfde ast ook binnenin volledig uitbrandde. In 2001 verloor het gezin hun 2-jarige dochtertje ook bij een brand op het landbouwbedrijf. De oorzaak is net zoals de andere branden op deze locatie te wijten aan het onvoorzichtig omspringen met kolen of het omvallen van de bakken waar de kolen inzaten om de tabaksbladeren te laten drogen.

[envira-gallery id=”2970″]