• n de eerste centra voor chronische dialyse in België
  • Grote barbecue voor patiënten, medewerkers en hun familie

Exact 50 jaar geleden opende in het Stuivenberg ziekenhuis één van de eerste eenheden voor chronische nierdialyse van ons land. Voorheen konden patiënten enkel bij acuut nierfalen deze levensreddende behandeling krijgen. De opstart van een chronisch centrum voor dialyse was dan ook een enorme stap vooruit in kwaliteit en comfort voor nierpatiënten.
Dat viert de ZNA Nierkliniek op zondag 17 september (14.00-19.00 uur) met een historische tentoonstelling en … met een grote barbecue voor haar patiënten en hun familie in de tuin van het ziekenhuis waar het allemaal begon in 1967: ZNA Stuivenberg. En natuurlijk mag ook het zorgteam niet ontbreken op deze heuglijke dag: 9 nierspecialisten bijgestaan door 70 gespecialiseerde verpleegkundigen en 18 zorgkundigen, maatschappelijk assistenten en diëtisten worden er ook bij die gelegenheid eens in de bloemetjes gezet.

 


Meer info:
dr. Wendy Engelen (medisch diensthoofd ZNA Nierkliniek ZNA Stuivenberg-ZNA Jan Palfijn): 0486 52 65 03 – wendy.engelen@zna.be

Maak kennis met onze visie op zorg voor nierpatiënten in bijgaand filmpje https://www.zna.be/nl/nefrologie-nierkliniek

Er zijn ook verschillende patiënten (bekend met de verschillende vormen van dialyse) bereid te getuigen, neem hiervoor contact op met de woordvoerder, Renée Willems op 0499 99 28 17.

 

——————————————-

Het zorgaanbod voor patiënten wiens nieren te weinig werken om hun bloed naar behoren te zuiveren, is door de jaren enorm geëvolueerd. ZNA is vandaag uniek in haar breed zorgaanbod dat over de jaren heen steeds verder werd uitgebreid en kwalitatief verdiept. (zie kader).

Een team van 9 nierspecialisteun ondersteund door 70 gespecialiseerde verpleegkundigen en een team van diëtisten, maatschappelijk assistenten en technici staan de patiënten met raad en daad bij.
Dialyse heeft immers een zware impact op het dagelijks leven van patiënten. Sommige patiënten blijven jaren in behandeling, vaak in afwachting van een niertransplantatie. Nierpatiënten vormen dan ook een hechte gemeenschap.

Vandaag bestaat het ZNA-zorgaanbod naast raadplegingen in àlle ZNA ziekenhuizen (Noorden, Centrum en Zuiden van de stad) uit:

 

–       Klassieke dialyse of hemodialyse, waarbij de patiënt 3 maal per week naar het ziekenhuis komt en een halve dag aan de kunstnier wordt gelegd. Dat kan in ZNA Stuivenberg, ZNA Middelheim, ZNA Jan Palfijn en ZNA Sint-Erasmus.

–       Peritoneale dialyse. Bij een peritoneale dialyse wordt de zuiverende functie van de nieren vervangen door buikspoelingen. Deze vorm van dialyse gebeurt bij de patiënt thuis.

–       ZNA Middelheim is de enige plek in Antwerpen waar je ook terecht kan voor nachtdialyse in het ziekenhuis. Patiënten komen dan tijdens de nacht aan de kunstnier liggen terwijl ze slapen en vertrekken ’s morgens terug naar huis of voor sommigen naar het werk.

–       Een uitgebreid predialyse traject, waarbij in “Klare Taal” uitgebreid uitleg wordt gegeven aan de patiënten over de verschillende dialyse- methoden en patiënten begeleid worden in hun keuze.

 

De ZNA Nierkliniek probeert het leven voor haar patiënten ook zo aangenaam mogelijk te maken en organiseert bij voorbeeld via de vzw Dialvak jaarlijks een vakantie aan zee, met alle nodige gespecialiseerde medische ondersteuning. Want dialyse kan je niet onderbreken!

 

Tijdslijn:

 

1967 50 jaar Start chronische dialyse in Stuivenberg
1976 Oprichting van een patiëntenraad
1982 Start peritoneale dialyse in Stuivenberg
2001-2003 Eerste nachtdialyse in Antwerpen, aanvankelijk in ZNA Stuivenberg,
later herstart in ZNA Middelheim
2007 10 jaar Start predialyse kliniek: een voorbeeld voor de sector waarbij patiënten worden voorbereid
op de behandeling via dialyse.
2011 Ontstaan van de ZNA Nierkliniek door samensmelten dialyse-activiteiten
van alle ZNA-ziekenhuizen
2012 5 jaar ZNA Nierkliniek behaalt het fel begeerde ISO 9001:2008 kwaliteitlabel
2014 ZNA Nierkliniek behaalt als eerste in Europa de ISO-norm voor Zorg en Welzijn