Rond 17u30 gisterenavond werd de brandweerpost van Westrozebeke opgeroepen voor een uitslaande stalbrand langs de Westrozebekestraat in Oostnieuwkerke deelgemeente van Staden. Tijdens het aanrijden zagen de brandweerploegen al een zwarte rookpluim opstijgen. Ter plaatse sloegen uit de middelste paardenstal de vlammen uit het dak, de aanpalende stallen vulden zich razendsnel met rook. In de eerste minuten van de brand waren twee kindjes vermist die in de stal aanwezig waren op het moment de brand uitbrak, gelukkig werden deze kinderen snel gevonden. Meteen werd een eerste blusactie gestart ondertussen kwam de ladderwagen van post Roeselare ter plaatse die de brand vanuit de lucht bestreed. De brand verspreide zich door het aanwezige stro in de loods zeer snel. De officier van Westrozebeke vroeg daarom versterking van de autopomp en tankwagen van post Roeselare en Hooglede.

In de paardenstoeterij waren op het moment de brand uitbrak een veertigtal paarden aanwezig in de verschillende stallen. Deze werden door de eigenaars van de stoeterij en toegesnelde paardeneigenaars waarvan hun paard in deze stoeterij verbleven uit de stallen geëvacueerd. In mum van tijd stroomden de eigenaars van de paarden toe met hun aanhangwagen om hun paard te transporteren naar naastgelegen maneges en stoeterijen. In tussentijd slaagde de brandweer de aanpalende stallen grotendeels te vrijwaren. Een kraan en verreiker van een naastgelegen loonwerkersbedrijf kwamen ter plaatse om de brandende berg hooi uit de stal te trekken waarna de brandweer deze finaal kon afblussen. De twee water voedingslijnen hadden onvoldoende druk om voldoende bluswater op de plaats van interventie te krijgen. Daarop werd het groot watertransport van de zone Midwest opgestart en kwam een extra tankwagen van post Staden ter plaatse.

Na een tweetal uur was de brand zo goed als onder controle en werden de laatste smeulende resten uit de loods gehaald en afgeblust. Helaas stierven in de brand één pony en één volwassen paard. Een branddeskundige kwam later deze dag ter plaatse om de oorzaak van de brand te bepalen. De brand is accidenteel, mogelijks vatte de grote hooiberg in de stal vuur door zelfontbranding. De schade aan de paardenstoeterij is groot, één stal is volledig uitgebrand de aanpalende stallen hebben rook en waterschade. Door het snel handelen van de eigenaars van de stoeterij en de eigenaars van de paarden werden de nog aanwezige paarden snel uit de stallen gehaald en afgevoerd.

[envira-gallery id=”3726″]