Gisterenochtend rond 5u30 kreeg de brandweerpost van Ingelmunster een oproep voor een brand in een magazijn langs de Heirweg Noord in Ingelmunster. Wanneer de eerste brandweerploegen ter plaatse kwamen merkten deze een rookontwikkeling op die vanonder de voordeur van het magazijn kwam. De eigenaar die de brandweer verwittigde kon aan de bevelvoerder ter plaatse melden dat de brand woedde in het magazijn dat dienst deed als koelcel. De preciese locatie was onduidelijk. De eerste aanvalsploeg opende de schuifdeur om de koelcel te betreden en onmiddelijk kwam er een grote witte rookpluim uit. De brandweer had grote moeite om de brand te lokaliseren. De koelcel zelf is opgesteld uit verschillende rekken met daarop palletten met bakkersgrondstoffen boven elkaar gestapeld. Door deze opstelling was het voor de brandweer een bijzonder moeilijke opdracht om de brand te vinden.

In totaal stonden meer dan 400 palletten in de koelcel. Doordat de koelcel één grote gesloten ruimte vormde met één uit- en ingang kon de warmte en rook niet ontsnappen naar buiten. De brandweer probeerde met een rookdrukker de rook die gemengd was met vriesdamp uit de koelcel te krijgen zodat de brandweer beter zicht had in het magazijn. Door de vele bluspogingen en opgestapelde warmte begonnen de kartonnen dozen die op de palletten gestapeld stonden in te zakken waardoor regelmatig enkele palletten inzakten en naar beneden vielen. De aanwezige bevelvoerders besloten daarom om de binnenaanval voorlopig te staken. Ondertussen was de brandweer al een grote 5 uur bezig met de brand te bestrijden.

Na de middag werd de intensiteit van de brand wat afgezwakt doordat men een grote blusmonitor in het magazijn plaatste. Toch was de brand nog niet onder controle. Door de vele palletten die ingezakt waren, samen met de metalen rekken waar deze palletten op gestapeld stonden, vormde zich in de koelcel een grote hoop kartonnen dozen, bakkersgrondstoffen, onderdelen van de rekken en zo meer. Verspreid over deze berg bevonden zich vuurhaarden waardoor het een nog moeilijkere opdracht werd om de brand te bestrijden. Uiteindelijk werden een Bobcat in de koelcel gestuurd om de hoop naar buiten te halen. Vervolgens werden de resten in twee grotere Bobcats gedumpt om vervolgens in een container buiten het bedrijf te gooien.

Aangezien de hitte en de rook in de koelcel na meer dan 8 uur nog niet drastisch verminderd was werd een gat gezaagd in de gevel van de koelcel. De wand van de koelcel bestond uit een afwerkingslaag uit aluminium met daartussen isolatie van ongeveer 25cm dik en aan de binnenzijde van de wand nog een extra afwerkingslaag ook in aluminium. De brandweer beschikte niet over reddingszagen die in totaal 25cm in één keer kon doorzagen. Uiteindelijk werd de voorste afwerkingslaag verwijderd, net zoals de isolatie met behulp van een koevoet. Daarna kon met een andere zaag het afwerkingspaneel aan de binnenzijde doorgezaagd worden. Uiteindelijk werd de opening gecreëerd en zo kon de rook ook langs deze zijde ontsnappen en kon de brandweer de binnenaanval hervatten. Ook kon vanuit deze nieuw gecreëerde opening ook de laatste brandhaarden afgeblust worden.

De oorzaak van de brand moet verder onderzoek uitwijzen. Mogelijk vatte één van de twee ventilatoren van de koelcel vuur waardoor brandende stukken op enkele palletten waren gevallen. De gehele inhoud van de koelcel is verloren en moet vernietigd worden. De koelcel zelf heeft binnenin enorme schade. Het bedrijf heeft naast de koelcel waar het gebrand heeft nog drie andere koelcellen. De bedrijfsleider hoopt met die drie andere koelcellen zijn klanten te blijven voorzien van bakkersgrondstoffen. De brandweer heeft van 5u30 tot iets over 23 uur in de avond geblust. Naast de brandweerpost van Ingelmunster kwamen de collega’s van Meulebeke, Ardooie, Izegem, Roeselare en de beroepsofficier van Midwest ter plaatse. De gehele tijd werd de Oude Heirweg afgesloten voor al het verkeer.

[envira-gallery id=”3875″]