De Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen is er opnieuw in geslaagd een bende mensensmokkelaars op te rollen. De bende was actief op verschillende parkings langs de autosnelwegen en trachtte mensen naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Een deel van de bende werd vrijdagmorgen op heterdaad betrapt op de parking langs de E17 te Waasmunster. Er werden ook zes huiszoekingen uitgevoerd in het Brusselse, in totaal werden acht verdachten gevat. Zij zijn allemaal onder aanhoudingsmandaat geplaatst door de onderzoeksrechter van Dendermonde.

 

Midden 2017 is de Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar mensensmokkel op de parking langs de E40 te Wetteren, dit in overleg met het parket Oost-Vlaanderen. Het parket besliste om de onderzoeksrechter van Dendermonde te vorderen voor de verderzetting van het onderzoek.

 

Door nauwgezet speurwerk konden de gespecialiseerde rechercheurs zicht krijgen op de verdachten en hun werkwijze. De verdachten verbleven in het Brusselse en gebruikten voornamelijk de parkings langs de autosnelwegen (E40, E17, E19, E34 en E429) om mensen die illegaal in ons land verblijven, naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Op de parkings openden ze de laadruimtes van vrachtwagens, waaronder ook koelwagens, om de slachtoffers erin te verbergen. De smokkelaars keerden vervolgens terug huiswaarts.

 

Vrijdagochtend 20 oktober konden de smokkelaars op heterdaad gevat worden op de parking van Waasmunster. Ze hadden zes slachtoffers in vrachtwagens geplaatst en werden bij hun vertrek ingerekend door de Speciale Eenheden van de Federale politie.

 

In samenwerking met de Wegpolitie van Oost-Vlaanderen, het Interventiekorps van Oost-Vlaanderen en de Dienst Hondensteun konden in de vrachtwagens in totaal zes Syrische slachtoffers aangetroffen worden.

 

Ter plaatse werden drie verdachten opgepakt: een 19-jarige, een 21-jarige en een 24-jarige. Aansluitend werden er huiszoekingen uitgevoerd in de Brusselse regio (o.a. in Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Schaarbeek, Brussel,…). Daarbij werden acht verdachten van voornamelijk Syrische, Egyptische, en Tunesische afkomst aangetroffen. De onderzoeksrechter te Dendermonde besloot om alle verdachten te laten voorleiden en plaatste deze allemaal onder aanhoudingsmandaat.

 

Archieffoto © VTM