Dinsdag (24/10) ontving de ZNA Nierkliniek de ‘MSD Health Literacy Award 2017’ voor het project ‘Klare Taal voor nierdialysepatiënten’. Nierspecialist dr. Wendy Engelen: “Als team zijn wij zeer vereerd om deze prijs voor gezondheidsgeletterdheid te ontvangen. Het is een erkenning voor onze jarenlange inzet: ervoor zorgen dat patiënten de informatie over hun behandeling goed begrijpen.”

 

Gezondheidsgeletterdheid is de mate waarin mensen informatie over gezondheid kunnen verkrijgen, verwerken en begrijpen, zodat ze beslissingen kunnen nemen die hun gezondheid ten goede komen. Simpel gezegd: in staat zijn om te zorgen voor je eigen gezondheid. Dr. Wendy Engelen: “Als een patiënt bij ons de keuze krijgt tussen verschillende soorten dialysebehandelingen, is het belangrijk dat hij goed beseft welke gevolgen daaraan verbonden zijn. Maar onze boodschap bleek niet altijd goed verstaanbaar, soms als gevolg van een taalbarrière, soms door een lage gezondheidsgeletterdheid. Toch hebben we er alle belang bij dat patiënten verstaan wat we echt bedoelen. Daarom gingen we op zoek naar manieren om dit te verhelpen.”

 

Simpele en consistente woordkeuzes

De laatste jaren heeft de ZNA Nierkliniek verschillende initiatieven genomen om aan gezondheidsgeletterdheid te werken, zoals lessen Nederlands voor anderstalige patiënten en een opleiding ‘taal & diversiteit’ voor de ziekenhuismedewerkers. Dr. Wendy Engelen: “Met de hulp van de mensen van Atlas – de Antwerpse stadsdienst voor integratie & inburgering – kwamen we tot het inzicht dat ook ‘klare taal’ kan helpen. Met de tips die we kregen, zijn we in een werkgroep aan de slag gegaan. We hebben onze patiëntenvoorlichting grondig doorgenomen en gezocht naar simpele en consistente woordkeuzes en naar een logische opbouw van de boodschap. Vandaag proberen we consequent klare taal te gebruiken in brieven en brochures. Onze oude en nieuwe teksten legden we voor aan patiënten. Waar de oude brochures veel opmerkingen kregen, worden de nieuwe brochures erg geapprecieerd.”

 

Door het enthousiasme van de ZNA Nierkliniek over dit project, slaat de vonk over naar andere ZNA-diensten. Ook hebben alle ZNA-medewerkers de mogelijkheid om opleidingen over klare taal te volgen.

 

MSD Health Literacy Awards

De ZNA Nierkliniek ontving de award in de categorie ‘gespecialiseerde zorg’ (Speciality Care Award). De MSD Health Literacy Awards willen de beste initiatieven ter bevordering van de gezondheidswijsheid in België belonen en bekend maken. De Award werd uitgereikt in het Federaal Parlement op de ‘Dag van de Gezondheidswijsheid’. Voor de prijsuitreiking was er een parlementaire conferentie met een debat rond gezondheidswijsheid.