Op zondagavond is het voor de tweede keer in een weekend onrustig geweest in de omgeving van de Brederodestraat. Enkele honderden namen een dreigende houding aan naar de omgeving en naar de politie toe. De onruststokers schuwden geen geweld.

 

De onrusten begonnen aan een café in de Brederodestraat. Leden van het bemiddelingsteam werden er belaagd door een honderdtal mensen. Die begonnen met stoelen en tafels te gooien in het café. Vrij snel konden de opgetrommelde politiemachten de situatie onder controle krijgen. Eén politieman liep daarbij wel verwondingen op en werd naar het ziekenhuis gevoerd. 3 personen werden er dan al bestuurlijk aangehouden.

 

Stokken, brandbommen en ravage

Hoewel de situatie genormaliseerd leek te zijn, bleek iets over 22 uur dat een grote groep amokmakers opnieuw de rust gingen verstoren. Ze haalden opnieuw uit met stokken en metalen staven en de vechtersbazen gooiden ook met brandbommen. Ze haalden straatstenen uit de grond en wierpen die onder meer naar de politie. Er was zelfs sprake van vuurwapenvertoon, maar dat kan de politie niet met zekerheid bevestigen. Wel is er een airsoftwapen gevonden. Herrieschoppers hebben verschillende vitrines aan diggelen geslagen. Zolang de sfeer gespannen was en er agressief gedrag vertoond werd, bleef te politie ter plaatse. Lokale Politie Antwerpen kon rekenen op de steun van de federale politie die naast mankracht ook met de heli bijstand leverde.

 

Samenscholingsverbod

De burgemeester van Antwerpen reageert op de incidenten. Bart De Wever: “Om de orde te herstellen en de veiligheid van de Antwerpenaren te waarborgen, heb ik beslist om een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week af te kondigen.

 

Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenlands conflict geïmporteerd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppers denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendommen. Zij zullen daar niet in slagen en wij zullen daar zeer hard tegen blijven optreden, want dat gedrag staat haaks op de vrijheid van meningsuiting die wij in onze stadsgemeenschap koesteren. Die vrijheid vereist respect voor elkaar. Ongeacht persoonlijke overtuiging of afkomst.

 

Ik wil verder te benadrukken dat ik een enorm ontzag heb voor de inzet van onze veiligheidsdiensten en het professionalisme van onze bemiddelingsteams op het terrein. In naam van alle Antwerpenaren bedank ik hen voor hun inspanningen om zij die opjutten tot onrust en geweld verantwoordelijk te stellen voor hun daden en zo de rust en vrede in onze stad te bewaren.”

 

40-tal bestuurlijke aanhoudingen

Na middernacht bleef de politie nog enkele uren patrouilleren in de omgeving om het door de burgemeester afgekondigde samenscholingsverbod op te volgen. Verschillende groepjes schonden het verbod waardoor de politie de betrokkenen bestuurlijk heeft aangehouden. Bij alle incidenten op zondagavond en –nacht heeft de politie een veertigtal personen bestuurlijk aangehouden en 2 personen gerechtelijk. Die laatsten werden opgesloten omwille van illegale wapendracht. Vier mensen raakten gewond waarvan er twee naar het ziekenhuis gebracht werden. Een van hen is de inspecteur van de Antwerpse politie.

 

Foto: © Marc De Roeck