Nederlands drugslabo bevindt zich in Zulte.

Maandag 30 oktober 2017 startte onder leiding van de onderzoeksrechter te Gent de gezamenlijke actie van Belgische en Nederlandse politiediensten.

 

Rond 1800 uur zijn de speciale eenheden van de Federale Politie binnengevallen in de loods. Ter plaatse werd 1 verdachte aangetroffen. Een tweede verdachte, onderweg met een bestelwagen, werd in Deinze onderschept. De Belgische verhuurder van de loods werd eveneens meegenomen voor verhoor.

 

Gezien het gezondheidsrisico was er bij deze zoeking bijstand van de nationale drugcel gespecialiseerd in drugslabo’s (CRU), het labo van de Federale Politie, een brandweerspecialist in gevaarlijke stoffen, de Civiele Bescherming alsook het NICC (Nationaal Instituut voor Criminaliteit en Criminalistiek). De gemeten waarden in het labo waren kritiek waardoor, voor het welzijn van iedereen, het lokaal eerst werd verlucht alvorens verder te werken.

 

Er werd een professionele installatie aangetroffen waarmee grote hoeveelheden amfetamines kunnen aangemaakt worden.
Met bijstand van de lokale politie Deinze/Zulte werden de huiszoekingen uitgevoerd en de drie verdachten meegenomen voor verhoor.

 

Tegelijkertijd hadden drie huiszoekingen in Nederland, in de regio van Eindhoven, plaats. Hierbij kon de recherche van de eenheid Oost-Brabant twee verdachten aantreffen. Tevens werd er nog labomateriaal aangetroffen alsook materiaal om Belgische nummerplaten te maken.
De 3 verdachten die in België opgepakt zijn, werden op 31 oktober voor de Onderzoeksrechter te Gent geleid. Deze besliste om de 2 Nederlanders onder aanhoudingsmandaat te plaatsen en de Belgische verhuurder vrij te laten onder voorwaarden.
Voor de 2 verdachten die in Nederland opgepakt zijn, heeft de Onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel uitgereikt met het oog op uitlevering naar België.