Rond 6uur deze ochtend werd de brandweerpost van Roeselare opgeroepen voor een industriebrand. Een toevallige voorbijganger had rookontwikkeling en brandgeur opgemerkt ter hoogte van het dak van een loods van een afvalverwerkend bedrijf langs het kanaal Roeselare-Leie. Wanneer de eerste ploegen ter plaatse kwamen was een grote rookpluim merkbaar komende uit de loods. Via een deur kon een eerste aanvalsploeg in de loods de eerste blusactie voeren. Met behulp van de ladderwagen werden ter hoogte van het dak openingen gecreëerd.

De loods is eigendom van een afvalverwerkend bedrijf die containers voor allerhandde afvalstromen verhuurd. In de loods stonden enkele machines volgens de toegesnelde eigenaar. De brandweer nam geen risico en schaalde meteen op naar uitslaande industriebrand. De elevator en het groot water transport werd opgestart. Na een uur blussen was de brand nog niet onder controle. Vanuit de ladderwagen en elevator verwijderde de brand enkele wandplaten om de brand die verder in het dak woede te blussen.

De brandweer slaagde erin de brand onder controle te krijgen. De schade aan de loods in aanzienlijk. Over de helft van de gevel werden de wandpanelen die aangetast waren door de brand verwijderd. Ook delen van de dakconstructie die gebrand had werd door de brandweer verwijderd. Alle mobiele machines die in de loods stonden kon de eigenaar tijdig in veiligheid stellen. Dankzij de snelle inzet van de brandweer werd overslag naar omliggende gebouwen vermeden. De brandweerploegen hadden nog tot de middag werk met afbraak en nablussingswerken.

De oorzaak van de brand moet verder onderzoek uitwijzen. Vermoedelijk ligt de oorzaak bij een houtversnipperaar die in de loods stond. Een expert van het parket is ter plaatse gekomen om vaststellingen te doen. Men gaat niet uit van brandstichting. Rond hetzelfde tijdstip was door heel Roeselare een luide knal te horen. De hulpdiensten willen benadrukken dat die knal niks te maken heeft met de brand. De oorzaak van de knal is voorlopig voor iedereen een raadsel. De Trakelweg werd tijdens de gehele periode afgesloten voor al het verkeer.