18 april is het weer zover: 24 uur lang zullen er over heel België extra snelheidscontroles worden uitgevoerd. 138 lokale politiezones en de Federale Wegpolitie slaan opnieuw de handen in elkaar om bestuurders attent te maken op de maximaal toegelaten snelheid op de weg. De extra patrouilles starten woensdagochtend 18 april om 6 uur en gaan door tot donderdagochtend 19 april 6 uur.

 

De flitsmarathon is ondertussen al aan zijn negende editie toe. Bij de vorige editie controleerde de politie een kleine 1,3 miljoen voertuigen. Hiervan waren er 36 561 bestuurders die te snel reden, wat goed is voor 2,82%. De politie hoopt bij deze editie minder overtredingen te detecteren.

 

Uit de evolutie van vorige edities is gebleken dat het aantal bestuurders dat de snelheidslimiet overschrijdt, stijgt. Deze stijging is zeer verontrustend, zeker na voorgaande preventiecampagnes met als doel dit gedrag tegen te gaan.

 

Overdreven snelheid blijft nog steeds één van de hoofdoorzaken bij verkeersongevallen. Een verrassende vaststelling is dat hoewel de snelheidsovertredingen stijgen, het aantal verkeersdoden daalt. Positief nieuws, al blijft het een prioriteit van de geïntegreerde politie om blijvend in te zetten op minder verkeersovertredingen en om zo het aantal verkeersdoden nog verder te laten dalen.

 

Deze flitsmarathon wordt niet alleen in België gehouden. Aangezien de flitsmarathon een initiatief is van TISPOL (European Traffic Police Network), zullen er verschillende Europese landen 24 uur lang extra flitscontroles houden. Hoewel TISPOL aanmoedigt om alle locaties van de controles publiek te maken, zullen de Belgische politiediensten dit om veiligheidsredenen niet doen. Dit veiligheidsvoorschrift werd ingevoerd na de aanslagen van 22 maart. Hierop kunnen uitzonderingen worden gemaakt, maar niet bij deze flitsmarathon.