Vandaag vond aan het Kattendijkdok, ter hoogte van het Havenhuis in Antwerpen, de interdisciplinaire oefendag “Zoekmethodes te water” plaats. Zowel duikteams van Brandweerzone Antwerpen als die van Brandweerzone Westhoek namen deel. De Civiele Bescherming demonstreerde dan weer hun kunnen met de inzet van een drone met warmtebeeldcamera voor zoekingen op grote oppervlakte. De scheepvaartpolitie maakte gebruik van de sonar om een waterslachtoffer te lokaliseren. Ook de peilboot van de Haven van Antwerpen tekende present met hun gesofisticeerde sonar. Als Belgische primeur zagen we EMILY (EMergency Integrated Lifesaving lanYard) in actie. Deze telegeleide reddingsboei kan aan een snelheid van 35km/u een drenkeling de nodige ondersteuning bieden in afwachting van de reddingsdiensten.

De verschillende hulpdiensten trainden vandaag om – aan de hand van verschillende scenario’s – hun inzet op elkaar af te stemmen.

Bij de oproep “Persoon te water” stuurt men immers prioritair het duikteam als ondersteuning van een boot en aanvullende brandweerploegen uit. Tijdens het zgn. “gouden uur” – de eerste 60 minuten nadat de drenkeling te water kwam – voeren de hulpdiensten maximaal reddingspogingen uit. Na dit uur schakelt men echter over naar een bergingsoperatie. De overlevingskansen zijn dan immers zo goed als nihil!

Van dat moment betrekt men er ook bijkomende disciplines zoals de Cel Vermiste Personen, het parket en/of het DVI bij. Ook de inzet van de Civiele Bescherming met extra mankracht of materiaal behoort tot de mogelijkheden.

Extra aandacht wordt er dan bovendien ook geschonken aan het “sporenbewust handelen”. Voor de politiediensten reeds een evidentie maar voor zowel brandweer als medische discipline nog vrij onbekend terrein.

Commissaris Alain Remue van de Cel Vermiste Personen gaf dan ook in de voormiddag praktische tips over sporenbewust handelen.

Ook sergeant Cedric Trooskens, interventieduiker bij Brandweerzone Antwerpen, deelde graag zijn jaren ervaring met de vele aanwezigen. Door zijn vele contacten met andere brandweerzones en hulpdiensten kan hij immers als specialist in deze materie wijzen op het belang van het gebruik van de juiste technieken in het benaderen van waterslachtoffers.

 

De volledige fotoreportage: Oefendag “Zoekmethodes te water”

 

Verslag en foto’s – © Yves Verhaert – www.112Antwerpen.com