Deze vrijdag 15 juni heeft eerste hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker in aanwezigheid van de twee voogdijministers de eed afgelegd als nieuwe Commissaris-Generaal van de Federale Politie. Naar aanleiding van de recente aanslag in Luik onderstreepte Marc De Mesmaeker in een bijzondere veiligheidscontext zijn wil om door te gaan met de strijd tegen de verschillende criminaliteitsvormen waarmee ons land geconfronteerd wordt. Hij verklaarde ook open te staan voor technologische ontwikkelingen om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan. 

 

 

In het kader van zijn eedaflegging kondigde de nieuwe Commissaris-Generaal van de Federale politie, Marc De Mesmaeker, aan dat hij de politieagenten de middelen wil geven die ze nodig hebben. Zo wil hij de vastgelegde begrotingsprocedures vereenvoudigen zodat de politieagenten op het terrein zo snel mogelijk over middelen kunnen beschikken.

Bovendien heeft Commissaris-Generaal Marc De Mesmaeker zijn voornemen aangekondigd om door te gaan met de strijd tegen de criminaliteit. Deze strijd blijft immers de hoofdopdracht van de Federale Politie. In dat opzicht zal volgend jaar een nieuw Nationaal Veiligheidsplan worden voorgesteld. Dit zal de prioritaire fenomenen bevatten die de Federale Politie wil aanpakken.

Digitalisering en innovatie zijn ook twee belangrijke uitdagingen. De nieuwe Commissaris-Generaal wil bijzondere aandacht besteden aan technologische ontwikkelingen en modernisering binnen de Federale Politie. “Ik wil ervoor zorgen dat de politieman/-vrouw op het terrein over de meest moderne middelen kan beschikken om de hem/haar toevertrouwde opdrachten uit te voeren”, verklaarde Marc De Mesmaeker.

Commissaris-Generaal Marc De Mesmaeker wil zich onmiddellijk in zijn nieuwe functie onderdompelen en zal ten gepaste tijde meer informatie geven over zijn visie en de concrete uitwerking van de prioriteiten van de Federale Politie.