In het kader van de vernieuwing van de woonzorgcentra bij Zorgbedrijf Antwerpen opendeGitschotelhof in Borgerhout vandaag feestelijk het nieuwe woonzorgcentrum met 180 ruime, lichte eenpersoonskamers. Zorgbedrijf Antwerpen vernieuwt daarmee verder zijn aanbod voor senioren in Borgerhout.

 

Gloednieuw woonzorgcentrum Gitschotelhof

Zorgbedrijf Antwerpen trok aan de Lodewijk Van Berckenlaan een nieuwbouw op voor 180 bewoners. De eenpersoonskamers zijn ruim en licht hebben een badkamer met inloopdouche en rolstoeltoegankelijk sanitair. De bewoners konden zelf hun meubilair kiezen (tafel, stoel, kastje en/of zetel) of meubels meebrengen van thuis of hun vroegere kamer. Elke kamer heeft bovendien een ingemaakte kast, een tv en een koelkast. Alle kamers zijn al bewoond.

 

Momenteel werkt de aannemer nog de inkomhal af en volgend jaar volgen 5 extra zorgflats en de eerste 29 serviceflats. In de nabije toekomst zal Zorgbedrijf Antwerpen op het terrein nog eens 75 serviceflats en een dienstencentrum bouwen.

 

Woonzorgcentrum met huiskamers en kleinschalige aanpak

In het nieuwe woonzorgcentrum Gitschotelhof wonen de senioren in ‘huiskamers’: ze delen met 7 of 8 bewoners een eetkamer, waar de maaltijden worden geserveerd bij het ontbijt en het avondeten en waar als de bewoners dat wensen ’s middags de potten op tafel komen zoals ze thuis gewend waren. Mensen bedienen zichzelf, scheppen bij als ze dat willen en worden geholpen indien nodig. Het scharnierpunt van elke huiskamer is de huiskamerkeuken en er zijn ook telkens 2 eetkamers en 2 leefruimtes. Er is ook wellness met een kapper en pedicure, een tijdelijke cafetaria, een ruimte voor kine enzovoort.

 

Zorg- en serviceflats met alle comfort

Midden volgend jaar zijn ook de eerste 29 serviceflats en 5 extra zorgflats klaar. De serviceflats worden rolstoeltoegankelijke flats met een lichte woonkamer, een ingerichte keuken, een moderne badkamer met inloopdouche en 1 of 2 slaapkamers. Ook de zorgflats hebben een aparte slaapkamer, een aangepaste badkamer en een leefruimte met een kitchenette. Koppels kunnen er samen blijven wonen, met alle nodige ondersteuning vanuit het woonzorgcentrum voor de zorgbehoevende partner.

 

Publiek toegankelijk groen

Het groene binnengedeelte van het terrein dat vrijkomt na de afbraak van het oude woonzorgcentrum en de werken, wordt heraangelegd en zal publiek toegankelijk zijn voor iedereen.In de tuin komen een petanquebaan, een pluktuin en een project om samen te tuinieren. Momenteel wordt een ondergrondse parking gebouwd waar ook buurtbewoners een parkeerplaats kunnen huren.

 

Herbestemming kunstwerk Poels

De inkomdeur van het oude woonzorgcentrum werd geflankeerd door een geveltekening van Albert Poels, de Antwerpse kunstenaar die ook bekend is van het beeld van Lange Wapper aan het Steen.Dat werd bij de afbraak van het oude woonzorgcentrum deels vernield maar het resterende deelkrijgt – in samenwerking met het districtsbestuur van Borgerhout – een nieuwe bestemming bij een van de nieuwe gebouwen of in de tuin van Gitschotelhof. Daarvoor worden de resterende delen opnieuw gemonteerd, aangevuld met vlakke stenen om een zo getrouw mogelijk beeld te geven van het originele werk.

 

Uitbreiding aanbod in Borgerhout

Met de nieuwbouw breidt Zorgbedrijf Antwerpen zijn aanbod in Borgerhout voort uit. Alle kamers zijn bewoond in het nieuwe gebouw. Het nieuwe woonzorgcentrum kan vandaag al 180 een thuis geven: dat zijn er 14 meer dan in het vorige gebouw.

 

Gitschotelhof is niet de enige locatie van Zorgbedrijf Antwerpen in Borgerhout. Er zijn ook 5 dienstencentra (Den Bleek, Den Drossaert, De Fontein, De Hoge Weg en De Vrijgeweide) en daaraan verbonden 434 serviceflats. Volgend jaar komen daar nog serviceflats en zorgflats bij die momenteel in aanbouw zijn op het terrein bij Gitschotelhof.

 

Wie interesse heeft, kan contact opnemen met de klantendienst van Zorgbedrijf Antwerpen op tel. 03 431 31 31 of klantendienst@zorgbedrijf.antwerpen.be.

 

Vernieuwd aanbod woonzorgcentra

De nieuwbouw van woonzorgcentrum Gitschotelhof kadert in de vernieuwing die ZorgbedrijfAntwerpen de voorbije jaren heeft doorgevoerd in haar woonzorgcentrumaanbod.

 

·         Antwerpen
renovatie woonzorgcentrum Bilzenhof (in uitvoering)

·         Berchem
nieuwbouw woonzorgcentrum Ruytenburg (in gebruik)

·         Berendrecht
vernieuwing en uitbreiding woonzorgcentrum Monnikenhof (in uitvoering)

·         Borgerhout
nieuwbouw en uitbreiding woonzorgcentrum Gitschotelhof (in gebruik en in verdere uitvoering)

·         Deurne
vernieuwing cafetaria woonzorgcentrum De Tol (in gebruik)

·         Hoboken
nieuwe vleugel woonzorgcentrum Lichtenberg (in gebruik)

·         Merksem
nieuwbouw woonzorgcentrum Melgeshof  (in gebruik en in verdere uitvoering)
nieuwe vleugel woonzorgcentrum Sint Bartholomeus (in gebruik)

·         Wilrijk
renovatie kamers en gemeenschappelijke delen woonzorgcentrum Bloemenveld (in gebruik)

 

Tegen eind 2019 zullen alle 18 woonzorgcentra (in alle districten van de stad Antwerpen en woonzorgcentrum Vesalius in de gemeente Brasschaat) beantwoorden aan de comforteisen die senioren vandaag terecht stellen.

 

Klaar voor de babyboom-generatie

Met deze vernieuwing van zijn aanbod is Zorgbedrijf Antwerpen klaar om te investeren in uitbreiding voor de komst van klanten uit de zogenaamde babyboom-generatie naar het woonzorgcentrum. Omdat mensen  langer leven en langer gezonder leven, zullen zij op latere leeftijd die overstap maken dan vroegere generaties. Zorgbedrijf Antwerpen wil iedere wijk in de stad Antwerpen levensloopbestendig maken. Hierdoor kunnen senioren langer in hun wijk blijven wonen, ook wanneer ze naar een woonzorgcentrum verhuizen.

 

Daarvoor kunnen ze rekenen op de ondersteuning van Zorgbedrijf Antwerpen met handige thuisdiensten, dienstencentra, serviceflats en woonzorgcentra in hun vertrouwde buurt.

Zorgbedrijf Antwerpen heeft de voorbije jaren simultaan met de vernieuwing van de woonzorgcentra dan ook geïnvesteerd in de vernieuwing en uitbreiding van het aanbod dienstencentra en serviceflats. Zo renoveert Zorgbedrijf Antwerpen elk jaar 100 serviceflats en zijn de voorbije jaren verschillende nieuwe locaties geopend in de diverse districten van de stad Antwerpen.

 

Zorgbedrijf Antwerpen zet op die manier mee in op langer thuis wonen, iets waarvoor senioren vragende partij zijn, wat door de Vlaamse overheid wordt ondersteund en wat een onmiskenbare evolutie is in de samenleving. Ook in Borgerhout werden de voorbije jaren heel wat serviceflats volledig generenoveerd, kregen dienstencentra een nieuw jasje en is er geïnvesteerd in extra flats met de serviceflats aan de Vercammenstraat en de flats die nu worden opgetrokken bij Gitschotelhof.

 

Succesvol openingsfeest

De nieuwbouw van Gitschotelhof werd plechtig ingehuldigd met een openingsfeest in aanwezigheid van Vlaams minister van Welzijn, Jo Vandeurzen, de voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen, Fons Duchateau en de districtsburgmeester van Borgerhout, Stephanie Van Houtven.