De Federale Gerechtelijke Politie van Brussel (OA4) heeft op 5 juli 2018 een interventie uitgevoerd in een ‘business center’ aan de Louis Mettewielaan in Sint-Jans-Molenbeek. Deze actie vond plaats in het kader van de strijd tegen tegen fictieve domiciliëring van firma’s. Het business center bood meer dan 100 firma’s een ‘brievenbusdienst’ aan zodat ze er hun zetel konden vestigen zonder dat er van enige economische realiteit sprake is.

 

De onderzoekers van OA4 hebben onder toezicht van een magistraat en op basis van een onderzoeksdossier bij het Parket van Brussel meerdere onderzoekshandelingen verricht. Ze hebben onder meer één van de zaakvoerders van het ‘business center’ verhoord.
Hij werd van zijn vrijheid beroofd. De lokalen werden verzegeld en er vond een huiszoeking met toestemming plaats. Na verhoor werd de betrokkene vrijgelaten in afwachting van de rest van het gerechtelijk onderzoek.

 

De problematiek van het gebruik van fictieve maatschappelijke zetels door personen die via schermvennootschappen frauduleuze activiteiten willen verrichten, is alom bekend bij de gerechtelijke, politionele, economische en fiscale autoriteiten. Het doel van deze interventie is de ‘business centers’ in het gerechtelijke arrondissement van Brussel (en in heel België), een krachtig signaal te geven.