Deze week begonnen studenten van het HIVSET aan hun opleiding HBO5-verpleegkunde in ZNA Joostens in Zoersel. Op hun eerste schooldag straalden ze van enthousiasme bij het aanschouwen van zo’n bijzondere schoollocatie. ZNA Joostens ligt immers in een park en is voor een deel gehuisvest in een statig kasteeltje. Daarin zijn voor de studenten twee ruimtes ingericht: een leslokaal en een praktijkruimte. ZNA Joostens is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met dementie en bestaat uit een woonzorgcentrum en een ziekenhuisafdeling.

De studenten krijgen les van een beperkt aantal docenten. Door deze kleinschaligheid kunnen docenten en studenten nauw samenwerken. Bovendien kunnen de studenten hun vaardigheden onder begeleiding inoefenen op de verpleegafdeling. De keuze voor ZNA Joostens ligt voor de hand omdat het HIVSET reeds een paar jaar samenwerkt met het woonzorgcentrum. Bovendien vullen de visies van de school en het WZC elkaar perfect aan.

Daniël Leeten, directeur van het HBO5-verpleegkunde, schetst het ontstaan van het CIEZO-concept. “HIVSET is reeds in 2015 gestart met de Centra voor Innovatieve Externe Zorgopleidingen (CIEZO). Een CIEZO representeert een unieke vorm van werkplekleren. Studenten volgen de opleiding HBO5-verpleegkunde in een zorginstelling, voorlopig allemaal woonzorgcentra. Door de kwalitatieve meerwaarde én de positieve feedback van zowel studenten als het werkveld is het CIEZO-concept een groot succes: we bieden al werkplekleren aan in Herentals, Mol, Lille, Hoogstraten en dus nu ook in Zoersel.”

“Het is een win-winsituatie”, pikt Marc Vanheertum van ZNA Joostens in. “Wij bieden ruimte en de nodige praktische ondersteuning, terwijl de studenten ons leren kennen. Dat vergroot de kans dat ze ooit bij ons willen werken. Verpleegkundige is een knelpuntberoep, dus we kunnen altijd goede medewerkers gebruiken.”

Tenslotte geeft Geert Froyen, coördinator van het CIEZO-Zoersel, nog een belangrijke opmerking mee: “Het is trouwens niet omdat onze studenten les volgen in het WZC Joostens dat we hen enkel opleiden tot geriatrische verpleegkundigen. Met het diploma dat ze behalen kunnen ze overal terecht.”