Een ziekenwagen van de ziekenwagendienst “Ambulances Courtois” in opdracht van het Hulpcentrum 112, is vorige zaterdag beschoten in Luik.

Het voertuig -sinds februari nieuw in dienst- met patiënt aan boord was onderweg naar het ziekenhuis toen het benaderd werd door een donker geklede man. Op een bepaald moment hoorde de chauffeur twee schoten. Eén kogel ging in het midden gedeeltelijk door de voorruit. De restanten van het projectiel werden later bij het ballistisch onderzoek teruggevonden in het voertuig. De ambulancier verklaarde achteraf dat de onbekende man duidelijk gericht schoot op de ziekenwagen.

De ziekenwagen tijdens de oefening van de hulpdiensten voor het defilé op de nationale feestdag. 

Na het incident stopte de ambulancier-chauffeur wat verderop om te controleren of hij niet gewond was, om vervolgens hun weg verder te zetten naar het ziekenhuis. Zowel de bemanning als de patiënt waren in shock.

Joël Courtois zaakvoerder: ” Ons team ter plaatse heeft zich professioneel gedragen. Ze bleven kalm en deden alles om iedereen veilig te stellen. Als de kogel door de voorruit was gegaan, was het erger afgelopen.  Het is toch triest om te zien dat een man het vuur opent op ambulanciers die er zijn om levens te redden. Ik kan het nog steeds niet geloven. Gelukkig zijn er geen gewonden. De twee betrokken hulpverleners zijn geschokt, net als de rest van ons team.”

Zaakvoerder Joël Courtois voor de beschoten ziekenwagen.
Foto © Thomas Van Ass

De politie van Luik neemt deze daad van agressie zeer ernstig en heeft een onderzoek ingesteld naar de feiten. De zaakvoerder heeft klacht ingediend wegens poging tot moord.