Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 20 september tot zondag 23 september 2018 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. 

In de Provincie Antwerpen heeft de gecoördineerde actie tussen de douane, de wegpolitie en de PZ’s Brasschaat en Voorkempen op basis van douane-informatie geleid tot de interceptie van een Belgische voertuig. De inzet van een drugshond van de douane heeft snel geleid tot de ontdekking van meer dan 7,5 kg cannabis (hasjiesj) in de voertuig. De drugs hebben een straatwaarde van 70.000 Euro. De bestuurder, een Belg afkomstig uit regio Oost-Vlaanderen, werd onmiddellijk van zijn vrijheid beroofd en ter beschikking gesteld van de gerechtelijke overheden. Verder onderzoek zal door PZ Brasschaat uitgevoerd worden.

De douane van de provincie Antwerpen heeft ook controles uitgevoerd op de post bij het postsorteercentrum Antwerpen X. Deze controles hebben geleid tot resultaten gezien dat heel veel enveloppen in een zeer korte periode als verdacht werden geïdentificeerd. De controles van deze enveloppen hebben geleid tot de ontdekking van veel verschillende soorten verdovende middelen – onder andere in totaal meer dan 230 gr cannabis (marihuana en hasjiesj), 68 cannabiszaden, 55.5 gr amfetamines of nog 24 XTC pillen. Deze modus operandi is niet nieuw maar wordt toch meer en meer gebruikt door de “nieuwe” drugstoeristen.