De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft een bende opgerold die verdacht wordt van grootschalige productie van synthetische drugs (speed). Hun professioneel labo werd  ontmanteld en bij 15 huiszoekingen werden 15 verdachten opgepakt. De onderzoeksrechter te Dendermonde plaatste er 10 onder aanhoudingsmandaat.

Na uitgebreid en grondig onderzoek zijn de speurders erin geslaagd  de bende in beeld te krijgen. De bende, onder leiding van een familie bestaande uit drie broers en de ouders, heeft een labo opgericht om speedolie te maken. Door het samenbrengen van verschillende producten en een aantal chemische verwerkingen, konden ze speedolie aanmaken, die dan op een andere locatie verder omgezet werd naar speed. Dit labo bevond zich te Orp-Jauche, een gemeente in het oosten van de provincie Waals-Brabant, in een gehuurd pand. Tevens zorgde de bende voor de verdeling van de drugs. Ze gebruikten hiervoor vaak gehuurde bestelwagens en motorfietsen met valse of vervalste nummerplaten.

Op 18 september werden 15 huiszoekingen uitgevoerd o.a. te Orp-Jauche, Aalter (2) , Denderleeuw (3), Antwerpen (3), Berlare (2), De Pinte en Ninove, alsook in enkele garageboxen te Antwerpen.

Bij de actie werden 15 verdachten opgepakt. Eén verdachte werd door de onderzoeksrechter in het ziekenhuis onder aanhoudingsmandaat geplaatst, waar hij sinds de week voordien  verbleef na een zwaar verkeersongeval. De onderzoeksrechter te Dendermonde liet 14 andere verdachten in zijn kabinet voorleiden. In totaal werden er 10 onder aanhoudingsmandaat geplaatst en 5 onder strenge voorwaarden vrijgelaten.
Bij de huiszoekingen werden het labo en o.a. 5 kg speed en aanmaakproducten aangetroffen.  Er werden ongeveer 35000 euro, 5 wagens en 2 motorfietsen in beslag genomen.