Britse SBS commandotroepen bestormen schip.

Wat een scenario uit een film kon zijn werd enkele dagen geleden net voor Kerstmis realiteit. Op het schip “Grande Tema” van Grimaldi Lines dat onderweg was van Nigeria naar Tilbury in het Verenigd Koninkrijk, waren vier Nigeriaanse en Liberiaanse verstekelingen aan boord die met ijzeren staven de bemanning hadden bedreigd.

De verstekelingen die door de bemanning van het schip eerder waren ontdekt, werden vastgehouden in een afgesloten kamer en voorzien van proviand.

Zodra de Britse kust zichtbaar was, slaagden ze erin te ontsnappen en bedreigden de bemanning met de eis het schip dichterbij de de Thamesmonding te brengen. Hun bedoeling was om overboord te springen en naar de kust te zwemmen.

De bemanning sloot zich op in de brug van het schip en nam contact op met de autoriteiten over de evoluerende situatie.

De Grande Tema in de haven van Tilbury

Ondertussen bewapenden de vier verstekelingen zich met alles wat ze konden vinden aan boord van het schip; ijzeren kettingen, buizen en palen, en begonnen gewelddadiger te worden.

De situatie aan boord was bijzonder merkwaardig: de bemanning had de leiding over het schip, maar werd ook in wezen gegijzeld in de brug door de vier verstekelingen.

De Britse regering besloot op direct bevel van Theresa May om de United Kingdom Special Forces (UKSF) in te schakelen, bestaande uit de befaamde Special Air Service (SAS) en de Special Boat Service (SBS) gespecialiseerd in maritieme operaties.

Een twintigtal SBS-commando’s van het “Sabre Squadron” kwamen in complete duisternis met Royal Navy Merlin-helikopters in rappel aan boord van het vrachtschip. De commando’s maakten de brug vrij en arresteerden de vier kapers. Er werden tijdens de hele operatie die slechts 25 minuten duurde geen bemanningsleden gewond.