Het metershoge vreugdevuur dat elke jaarwisseling wordt opgebouwd en afgebrand op het Noorderstrand bij Scheveningen, is erkend Nederlands nationaal erfgoed. Bij Scheveningen zijn elke jaarwisseling twee vreugdevuren. Scheveningen-dorp bouwt een stapel op het Noorderstrand, ten noorden van de haven, de buurt Duindorp doet dat op ‘hun’ Zuiderstrand.

De stapel van palletten op het strand bereikte dit jaar een goede 48 (!) meter.
De toren die tot boven de huizen van Scheveningen uitkomt.

De groepen proberen elkaar elk jaar te overtreffen en de brandstapels van houten palletten worden steeds hoger. Dit jaar is de strijd tussen de bouwers op zijn minst uit de hand gelopen.

De stevige westenwind met windkracht 5 vanuit zee blies “vliegvuur” Scheveningen in. Door de wind waren er ook “vuurtornado’s” op het strand te zien. Er ontstonden meerdere branden bij woningen en in de duinen. De exacte omvang van de schade is niet bekend.

Een beeld van de vuurtornado’s die over het strandvin de richting van de boulevard waaien.

De vonkenregen zorgde voor branden in de hele omgeving. Op de boulevard was het te heet geworden om nog veilig naar de brandstapel te kunnen kijken. De boulevard werd ontruimd voor het publiek, en de politie moest hiervoor zelfs eenheden van de ME inzetten. Door de wind waaide het vliegvuur landinwaarts, over het strand en door de straten. Omwonenden voelden zelfs binnenshuis de enorme hitte die van de brandstapel afkomstig was.

De brandweer is de hele nacht bezig geweest met het vuur en de vonkenregen die ervan afkwam en naar huizen en gebouwen in de omgeving waaide. De massaal ingezette brandweer heeft zich in eerste instantie gericht op het voorkomen van grote branden in de omgeving. Er werden direct meerdere hoogwerkers ingezet om daken preventief te koelen om te zorgen dat er geen nieuwe branden zouden uitbreken.

© ANP
© ANP

De straten in de bebouwde kom en de boulevard kwamen in de nacht vol te liggen met asresten. Veegwagens hebben inmiddels al wel een groot deel van het centrum en boulevard ontdaan van de zwarte smurrie die is achtergebleven.