NYC-EMS verkeert in diepe crisis na tekort aan hulpverleners.

Een van de grootste Amerikaanse ambulancediensten verkeert in een diepe crisis op gebied van uitstroom, verloning en arbeidsomstandigheden. Zowel de vakbonden als het personeel zelf trekken aan de alarmbel.

Omdat er in het afgelopen jaar ongeveer 900 FDNY-Paramedics en EMT’s zijn weggegaan om brandweerman te worden, heeft het vermogen om te reageren op medische noodsituaties in de stad een crisispunt bereikt.

In de voorbije 12 maanden hebben officiële gegevens aangetoond dat de gemiddelde tijd om mensen met een onder andere een hartstilstand te bereiken in de stad met 24 seconden steeg. Een toename in interventietijd die kan beslissen over leven of dood. De algemene responstijd voor andere levensbedreigende noodsituaties steeg met 19 seconden, blijkt uit de gegevens van de stad.

Voor alle ander medische noodgevallen steeg de interventietijd een alarmerende minuut en drie seconden.

Ze werken 70 tot 80 uur per week. De EMT-exodus laat tientallen ambulances nutteloos achter. Elke dag worden 40 tot 50 ambulance- en supervisoreenheden buiten dienst gesteld omdat er geen personeel beschikbaar is” zei Vincent Variale, voorzitter van de EMS-officiersvakbond.

Bovendien heeft 60 procent van het huidige EMS-personeel minder dan drie jaar werkervaring omdat er zoveel veteranen zijn vertrokken om brandweerman te worden.

Het zijn “rookies”” zei Variale. “Koppel dat aan het een tekort aan personeel, dat is zorgwekkend.

Veel nieuwelingen kennen hun sector niet en ondervinden vaak technische problemen met de GPS-systemen in de wagens, wat ook bijdraagt aan hogere responstijden. Als gevolg hiervan gebruiken sommige EMT’s helemaal geen GPS of gebruiken ze hun persoonlijke GPS-telefoon app.

De verhoogde interventietijden hebben ook te maken met het stijgend aantal oproepen voor “een hartstilstand”, wat dan bij aankomst een dronken persoon blijkt te zijn. “Soms geraak je niet tot bij echte hartstilstanden omdat we bezig zijn met deze andere oproepen zijn” klaagt een EMT. Hij voegt er nog aan toe: “Omdat het aantal oproepen hiervoor zo hoog zijn, trekken ze ambulances van andere sectoren weg om dit op te vangen, dus krijg je al een langere interventietijd.”

Sinds december 2017 promoveerde de FDNY ongeveer 900 van haar EMT’s en Paramedics tot brandweerlieden. De laatste drie opleidingen van de “Fire Academy” zijn allemaal samengesteld uit voormalig EMS-personeel, dat boven burgers de prioriteit krijgt om zich bij “The Bravest” aan te sluiten.

Brandweerlieden worden beter betaald – 86.000$ op jaarbasis na vijf jaar dienst, in vergelijking met 48.000$ voor een EMT – en krijgen meer carrièremogelijkheden zoals promoveren tot bijvoorbeeld “Fire Marshall” of lid worden van het duikteam.

EMT’s brengen bijna de hele dag door in hun ambulances gestationeerd op de vele straathoeken, en voeren dikwijls verschillende oproepen na elkaar uit zonder sanitaire of maaltijdpauzes. Brandweerlieden kunnen koken in de kazerne, hebben gemeenschappelijke maaltijden, en er is een meer ontspannen sfeer tussen ook een minder aantal oproepen.

Het tekort aan personeel betekent dat mensen die “911” bellen en om hulp vragen langer moeten wachten op een ambulance dan zou moeten. Brandweermensen kunnen wel reanimatie toedienen, maar paramedici dienen levensreddende medicijnen toe, intuberen, en zijn van cruciaal belang voor transport bij trauma.

Bij verschillende gelegenheden, vooral tijdens drukke periodes, zoals in het weekend en ’s avonds, hebben we geen ambulances genoeg” aldus een FDNY-dispatcher.

Een voorstelling van de stijgende interventietijden.

Manhattan had de slechtste gemiddelde interventietijd voor alle medische noodsituaties gedurende de laatste 12 maanden (12:34 minuten), gevolgd door de Bronx (12:30 minuten), Brooklyn (11:34 minuten), Queens (10:28 minuten) en Staten Island (9 : 46 minuten).

Een vertegenwoordiger van de EMS vakbond zal binnenkort op de gemeenteraad ijveren voor een betere verloning voor EMS-personeel, en extra financiering voor ambulances en de standplaatsen in Long Island City en Brooklyn, waar verschillende nieuwe woongebieden zijn bijgekomen.

Deze cijfers zijn beschamend. Ze zijn een indicatie voor een ondergefinancierd EMS-systeem” besluit een ervaren Paramedic.

Bron: New York Post