Alle zones en diensten van de Federale en Lokale Politie kunnen sinds kort het collectieve vuurwapen FN SCAR SC kaliber .300 aankopen. De Federale Politie heeft besloten om minstens 1500 van deze wapens aan te schaffen voor verschillende directies, waaronder reeds 175 in 2019. Politiezone Westkust gaat over tot de aankoop van tien wapens. De eerste levering wapens is bestemd voor de opleiding die zal gebeuren met trainingsmunitie.

Naast het doeltreffender bestrijden van criminelen, heeft het uniformiseren van het collectieve vuurwapen nog meer voordelen. Eerst en vooral: meer veiligheid voor de politiemensen en voor de burgers in hun buurt.

Momenteel gebruiken de Lokale Politie en de Federale Politie als collectieve vuurwapens het UZI-machinepistool, de Heckler & Koch en/of de Steyr. De Geïntegreerde Politie wilde haar medewerkers op het terrein een collectief wapen ter beschikking stellen waarmee zij op doeltreffender manier de strijd kunnen aangaan met criminelen die steeds zwaardere middelen gebruiken. Het nieuwe semi-automatische vuurwapen met lange loop zal ook deel uitmaken van de basisopleiding.