Grootse rampoefening op Campus Vesta

Afgelopen zaterdag vielen gewapende mannen het provinciaal opleidingscentrum Campus Vesta te Emblem binnen. De school biedt opleidingen aan voor zowel brandweer als politie maar ook in het kader van de Dringende Geneeskundige Hulpverlening (DGH). Op het moment van de inval waren er dan ook opleidingen bezig!

De mannen begonnen in het wilde weg te schieten en stichtten ook brand in het gebouw.

Bovendien lieten ze een rugzak met een chemisch product achter.

De politie werd gealarmeerd en was dan ook snel ter plaatse. Hierbij werd de AMOK-procedure opgestart die erop gericht is om zo snel mogelijk potentieel (vuur)wapengevaarlijke personen te neutraliseren en het aantal slachtoffers te beperken.

Gezien het mogelijks hoge aantal slachtoffers kwamen ook de hulpdiensten massaal opzetten.

De voorlopige balans komt uit op 10 dodelijke slachtoffers en een 35-tal gewonden. Alle daders werden gevat maar slechts één ervan overleefde uiteindelijk het incident.

Waarschijnlijk heeft u van dit incident niets in de nieuwsberichten vernomen?

Het was dan ook het realistische scenario van de jaarlijkse, grote rampoefening op Campus Vesta als afsluiter van de postgraduaatsopleiding Rampenmanagement van de Campus!

Met dergelijke multidisciplinaire oefeningen leren ook zowel hulpdiensten als ordediensten op elkaar inspelen om adequaat te kunnen reageren in real-life situaties.

Grote moeilijkheid bij deze oefening was dat het hier om een schietpartij ging (met dan ook nog chemische contaminatie als extraatje) waardoor de hulpdiensten – tegen hun natuur in – een afwachtende houding moesten hanteren.

De oefening verliep niet volledig foutloos maar uit deze fouten trekt men uiteraard lessen en kan er – waar nodig – bijgeschaafd worden bij volgende oefencases…

Bekijk hier de VOLLEDIGE fotoreportage van meer dan 150 foto’s…

Verslag en foto’s:  © Yves Verhaert – www.112Antwerpen.com