vanmorgen werd de kazerne post Wilrijk van Brandweer Antwerpen symbolisch officieel geopend door burgemeester Bart de Wever, hoewel deze sinds januari 2019 reeds in gebruik is. Brandweer Zone Antwerpen werkt al jaren aan een betere spreiding van de kazernes over haar beschermingsgebied om zo de aanrijtijden drastisch te verkorten. Uit de screening van de aanrijtijden bleek immers dat er nood is aan een extra kazerne in het zuidelijk deel van het beschermingsgebied. Met deze Post Wilrijk zijn de inwoners, bedrijven, bezoekers en bezoekers in de zuidelijke rand van de stad dus sneller geholpen. Dat blijkt al uit de eerste statistieken die konden opgemaakt worden na enkele maanden proefdraaien.

burgemeester Bart de wever en zonecommandant Bert Brugghemans

De nieuwe kazerne is al even in gebruik. Nu de meeste details afgewerkt zijn, vindt Brandweer Zone Antwerpen het de hoogste tijd om het gebouw ook officieel in te huldigen. “Daarbij zijn de bewoners van de straten rond de kazerne vandaag onze vips”, vertelt zonecommandant Bert Brugghemans. “Als de brandweer zich in je buurt vestigt, heeft dat natuurlijk enkele gevolgen. We zijn blij dat de buren samen met ons nadenken over hoe we dat best aanpakken.” 

Burgemeester De Wever knipt symbolisch de ketting door voor de opening van de kazerne

Na nieuwe brandweerposten voor Antwerpen-Noord, Berendrecht en de Sint-Jacobsmarkt zetten we nu een belangrijke stap voor de zuidelijke districten,” legt burgemeester en zonevoorzitter Bart De Wever uit. “De brandweerkazerne hier aan de Jules Moretuslei is duurzaam en efficiënt.

Dankzij deze nieuwe kazerne zullen Wilrijkenaars en Hobokenaars veel sneller en dus beter geholpen worden bij incidenten.”In de eerste 11 maanden dat de brandweer vanuit Wilrijk uitrukt, waren er al zo’n 1 700 oproepen. Daarbij zijn de brandweerwagens gemiddeld zo’n twee minuten sneller ter plaatse in de districten Wilrijk en Hoboken. “Dat lijkt misschien weinig, maar bij brand zijn dit de twee belangrijkste minuten van je leven.” zegt Brugghemans.

De opvallende kazerne is een ontwerp van Happel Cornelisse Verhoeven architecten en laat een herkenbaar en functioneel gebouw zien. De gevel in rode baksteen refereert naar de industriële architectuur van brandweerkazernes van weleer en is ook terug te vinden bij de huizen in de buurt. De grote ramen in de poorten geven de wijk een inkijk in de brandweerkazerne. Het gelijkvloers met werkruimtes is functioneel en robuust uitgewerkt in beton. De bovengelegen verdiepingen met kantoorfunctie en de woonetage worden uitgevoerd in massief hout wat een meer huiselijk karakter creëert. 

De nieuwe brandweerkazerne is ook een duurzaam gebouw, met optimaal gebruik van hernieuwbare energie dankzij een zonneboiler, warmtepomp, PV-panelen op het dak en een systeem voor waterrecuperatie. AG VESPA (Autonoom Gemeentebedrijf voor Vastgoed en Stadsprojecten Antwerpen) was hier gedelegeerd bouwheer voor Brandweer Zone Antwerpen.